Deja un comentario

Campionat Comarcal d’escacs del Garraf

Alguns dels nostres alumnes al Campionat comarcal del Garraf que es va jugar durant 3 divendres a Vilanova. Jordi Orts va quedar subcampió aleví.

Anuncios
Deja un comentario

Daus màgics d’escacs

Hem creat uns daus molt especials, uns daus d’escacs!! Hem agafat un model de dau retallable i hem dibuixat en cada cara les diferents peces. Seguidament l’hem pintat i decorat i utilitzant cinta adhesiva hem enganxat les diferents parts.

Ara podem fer partides amb aquests daus tan especials i haurem de moure la peça que ens surti en llençar-los!!

Deja un comentario

En Busca de Bobby Fischer

Aquesta setmana hem vist la molt instructiva pel·lícula sobre escacs “En busca de Bobby Fischer”, molt recomanable també per als pares. Als nens els hi ha agradat molt!

Després van haver de fer un petit treball a casa, responent a algunes preguntes plantejades a classe sobre el film.

Deja un comentario

II Guerra Mundial: espionatge i escacs

Aquesta setmana a classe d’escacs hem parlat de la II Guerra Mundial, de quan va passar i d’espies britànics!!

Els nostres protagonistes van ser tres jugadors d’escacs anglesos, Harry Golombek, Stuart Milner-Barry i Hugh Alexander. Els dos primers en iniciar-se la guerra estaven disputant a Argentina l’olimpíada d’escacs amb l’equip nacional i ràpidament van ser requerits pels serveis d’espionatge britànics per desxifrar la famosa màquina enigma nazi.

Harry Golombek

Stuart Milner-Barry

Hugh Alexander

Golombek, 3 cops campió d’Anglaterra, va treballar en la secció hut 8, responsable de desxifrar els missatges de l’armada, Alexander, 2 cops campió d’Anglaterra, va ser subdirector del hut 8 per sota d’Alan Turing i posteriorment director i Milner-Barry va ser el director del hut 6, secció encarregada de desxifrar els missatges de l’aviació i l’exercit.

Per entendre que era això de la màquina enigma (alguns nens han dit que era una màquina d’escriure!!), hem vist un vídeo on ens l’han explicat molt bé!!

Seguidament ens hem convertit en espies i hem desxifrat un missatge secret d’escacs molt difícil!! (del llibre Juga i aprèn 4).

Deja un comentario

Història i escacs amb Napoleó i El Turc

napoleon_jugando

Aquesta setmana a classe d’escacs hem treballat una mica d’història.
Hem parlat de la Revolució francesa i Napoleó Bonaparte (gran aficionat als escacs) i hem vist i analitzat la seva partida amb El Turc, una màquina que jugava a escacs en ple segle XVIII, o no, si voleu més informació, veieu el vídeo adjunt!!

 

 

Partida Napoleó vs El Turc:

http://www.ajedrezdeataque.com/02%20Partidas/Famosos/Visor/Napoleon-Automaton.htm

Què era realment el Turc?

Deja un comentario

Mates a classe d’escacs

Aquesta setmana hem treballat una mica de matemàtiques a la classe d’escacs amb una fitxa de Juga i aprèn 4, en la qual hem resolt unes sèries mitjançant unes operacions tenint en compte el valor de les peces d’escacs. Per treballar el càlcul mental, no hem fet servir la calculadora!!

Deja un comentario

Aprenem geografia i geometria a través dels escacs

Aquesta setmana hem treballat a partir d’alguns campions i campiones del món d’escacs una mica de geografia i geometria (sistema de coordenades). Hem fet una fitxa del llibre Juga i aprèn 4 per relacionar els països dels jugadors amb les seves banderes corresponents i després hem buscat aquests països en un mapa on els alumnes han anat enganxant la bandera que pertocava. Uzbekistan i Bulgària han costat de trobar!!